YLSY Burs Programı: Türkiye’nin İkinci Yüzyılında Yüksek Nitelikli İnsan Gücü Yetiştirme Misyonu
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1416 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışına gönderilen ve hâlihazırda kurumunuzda istihdam edilen personelden azami derecede fayda sağlanabilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına dair kurumlara gönderdiği 06.03.2024 tarihli resmi yazının metni aşağıdadır.
 

Yazı Metni:

1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’a dayalı olarak 1929 yılından bu yana Bakanlığımızca yürütülen YLSY Burs Programı, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında bilim, sanat, siyaset ve kültür hayatımıza yön veren binlerce değerli şahsiyeti ülkemize kazandırmıştır. Burs programı, Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek yüksek nitelikli insan gücü yetiştirmek üzere Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da varlığını ve misyonunu güçlü bir şekilde devam ettirecektir.
 
Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile yükseköğretim kurumları adına Devletimizin imkânlarıyla dünyanın önde gelen üniversitelerinde öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilen yetenekli ve donanımlı gençler, yurt dışında elde ettikleri bilgi, beceri ve birikimlerle hem görev yaptıkları kurumların kapasitesinin artırılmasında hem de ülkemizin üst politika belgelerinde belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında kritik bir rol oynamaktadır.
 
Bursiyerler, dünya standartlarında aldıkları eğitimle birlikte farklı kültürleri tanıma ve uluslararası ilişkileri anlama, yenilikçi projeler üretme becerilerine sahip olmaktadır. Öğrenimleri süresince ihtisas alanlarına yönelik elde ettikleri bilgi, beceri ve uzmanlık sayesinde ülkemizle küresel toplum arasında köprü görevi gören bursiyerler, görev yaptıkları kurumlara uluslararası bakış açısı ve deneyim kazandırmakta, kurumların hizmetlerini daha verimli ve etkili hale getirme sürecinde önemli katkılar sağlamaktadır. Bursiyerlerin sahip olduğu küresel perspektif, aynı zamanda Türkiye'nin dış ilişkilerini güçlendirme, uluslararası iş birliğini ve bilgi alışverişini artırma potansiyeli barındırmaktadır.
 
Kamu kurumları ile üniversitelerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kamu kaynakları kullanılarak yetiştirilen ve hâlihazırda adına öğrenim gördükleri kurumlarda istihdam edilen bursiyerlerden azami derecede fayda sağlanması, ülkemizde beşeri sermayeye yapılan en büyük yatırımlardan biri olan burs programının etkililiği ve başarısı bakımından önem arz etmektedir.
 
Bu itibarla;
1) Büyük bir kaynak ve emek ile eğitimlerini tamamlayıp döndükten sonra öğrenim gördükleri alanla ilgili çalışma fırsatı bulamayan bursiyerler asıl uzmanlık alanlarındaki bilgi ve becerilerini kullanamamakta ve motivasyonlarını kaybetmektedirler. Bu durumun önüne geçmek için 1416 sayılı Kanun’un 18/1 maddesi, Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliğin 34/5 maddesi gereğince tüm bursiyerler, ihtisası dâhilinde işleri yürütmek üzere ilgili birimlerde görevlendirilmeli, eğitim aldıkları alanda edindikleri bilgi birikimi ve deneyimini daha etkili kullanmasına olanak tanınmalıdır. Bursiyerlerin kurum içinde özel projelerde yer alarak uzmanlık alanlarını kullanmalarına olanak tanınmalı, politika geliştirme süreçlerinde aktif rol almaları sağlanmalıdır.
 
2) Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliğin 34/4 maddesi gereğince, bursiyerlerin yurt dışındaki öğrenimleri süresince hazırlayıp adına öğrenim gördüğü kurumlara verdikleri yüksek lisans ve doktora tezleri incelenmeli, bursiyerlerin tez konularına dayalı olarak elde ettikleri bilgiler araştırma-geliştirme, stratejik planlama süreçleri ile sorunlara yenilikçi çözümlerin üretilmesi, hizmetlerin ve iş süreçlerinin iyileştirilmesi ve verimliliği artırılması süreçlerinde göz önünde bulundurulmalıdır.
 
3) Yapılan yatırımın ve harcanan emeğin büyüklüğü göz önüne alındığında mecburi hizmet süresi içinde istifa eden her bir kişinin önemli bir kayıp olduğu değerlendirilmekte olup istifaların önüne geçebilmek adına istihdam edilen bursiyerlerin görev yaptıkları kurumlara aidiyet duygularını pekiştiren, yeniliği teşvik eden, araştırma ve geliştirme için altyapı sağlayan, kariyer gelişimi için fırsatlar sunan kolaylaştırıcı bir çalışma ortamı sağlanmalıdır. Kurum içinde uygulanacak mentorluk programları, kişilerin kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek ve kurum kültürüne daha hızlı uyum sağlamalarına katkı sağlayabilecektir.
 
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, 1416 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışına gönderilen ve hâlihazırda kurumunuzda istihdam edilen personelden azami derecede fayda sağlanabilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi, konunun önemine istinaden ilgili birimlerinize gerekli duyurunun yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.
 
Millî Eğitim Bakanı
Yusuf TEKİN